vakantie zuid portugal

Ontdek zuidelijk Portugal: De Algarve

Onder jou strekken zich lichte duinen uit, golven rollen ritmisch op het zand, zoutpannen en lagunes komen bedenkelijk dichterbij, en dan is het zover: je vliegtuig komt tot stilstand, de deuren gaan open en een zijdezacht briesje waait je tegemoet. De hemel spreidt zich van mei tot oktober meestal wolkeloos boven je uit, en in de verte wordt het zicht afgesloten door een heuvelketen.

De Algarve, Portugals zuidelijkste regio, ontvangt je vriendelijk. Net zo vriendelijk als haar inwoners zijn. Ze hebben een donkere huid en zijn kleiner dan de Portugezen uit het noorden, en hun gebruiken verschillen. Het land van de ondergaande zon, de Algarve, is ook voor de meeste Portugezen een beetje buitenland. En de mensen uit Lissabon spreken een beetje geringschattend over de Algarvios, omdat ze daar volgens hen niet goed Portugees spreken, wat hen er natuurlijk niet van weerhoudt om net als jij hier hun vakantie door te brengen.

Lagunes en zandbanken in de Sotavento.

De kust in het oosten, van Villa Real de Santo Antonio tot Faro, ligt in de luwte en heet daarom Sotavento. Fijne zandstranden, langgerekte lagunes en zandbanken in zee kenmerken dit kustgebied. Men tuft met een vissersboot naar de zandbanken om te zonnebaden en te zwemmen. Gezinnen met kinderen bezoeken graag de vlakke stranden, die langzaam in zee uitlopen. Bij Tavira bepalen zoutmijnen het landschap. De voormalige hoofdstad van de Algarve, waar 3 koningen resideerden, teert nog op de roem van vroegere rijden. De belangrijkste haven van de Algarve is verzand, en grote delen van de mooie stad werden door de aardbeving van 1755 verwoest. Deze aardbeving, die Lissabon bijna geheel van de aardbodem wegvaagde, richtte ook in de Algarve grote schade aan. Maar hoe is het mogelijk dat Olhao aan het onheil ontsnapte? Heel eenvoudig: het centrum van de Algarvische sardinevangst werd pas in de 18e eeuw gebouwd. Dat interesseert de toerist nauwelijks; hij geniet van de kleurschakeringen die zich tegenwoordig aan zijn ogen ontrollen.

Reizen naar de Algarve

  • Met de auto naar de Algarve
    De autoroute is enkele duizenden kilometers lang, vanuit Nederland en België ongeveer 3000 kilometer. Vanuit Nederland rij je door België, Frankrijk en Spanje. Je route gaat via Evora in de Alentejo en daarna naar de Algarve. De meeste wegen zijn goed; op autosnelwegen wordt tol geheven. Het is toegestaan caravans, boten, fietsen en surfplanken tot 3 maanden vrijgesteld van invoerrechten in te voeren. Om de lange autorit te verkorten, kun je gebruik maken van de slaaptrein, die vanuit Nederland en België naar Avignon en Narbonne rijdt.
  • Met de trein naar de Algarve
    Natuurlijk kun je ook met de trein naar Zuid-Europa reizen; het is wat moeizamer en duurt drie dagen. De snelste route loopt via Parijs. Daar stap je over op de Iberia-Express of op de Zuid-Express. Je volgende bestemming is Lissabon, om de trein naar Faro te halen.
  • Met het vliegtuig naar de Algarve
    Naar Zuid-Portugal reis je het snelst met het vliegtuig. De luchthaven van Faro is een vrolijk en kleurrijk gebouw met airconditioning. Je landt vlak naast de zee op een groot, modern vliegveld. En ook als je met een Portugese luchtvaartmaatschappij vliegt, ben je ervan verzekerd dat je met de beste piloten en een zeer goede service naar de zon wordt gebracht. De vlucht vanuit Nederland of België duurt ongeveer 3 en een half uur. Je vliegt het goedkoopst met een chartermaatschappij; de prijzen variëren per seizoen en aanbod. Verscheidene Portugese, Nederlandse en Belgische chartermaatschappijen vliegen regelmatig tussen Portugal en Nederland en België.