Vakantie in Portugal: de Portugese Algarve

Heb je een reisje naar de Portugese Algarve geboekt? Yes! Dit wordt een hele gave reis. De Algarve staat bekend om haar 200 kilometer lange goudkleurige kustlijn, de hoge kliffen, grotten, verborgen baaien en bijzondere strandjes. De Algarve is de meest zuidelijke provincie van Portugal en ligt vol met leuke stadjes en unieke plekjes. Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden in de Algarve tijdens jouw vakantie in Portugal? De hoogtepunten zetten we hieronder voor jou op een rij:

De hoofdstad van de provincie is Faro. Als je besluit af te reizen naar de Algarve, dan zul je hier meestal per vliegtuig aan komen. Het enige internationale vliegveld dat je in de Portugese Algarve zult vinden, ligt in Faro. Je kunt besluiten om de gehele vakantie in Faro te verblijven, maar het is leuker om naar Lagos te vertrekken. Deze plaats ligt namelijk centraal in de Algarve en leent zich daarom perfect voor verschillende uitstapjes in de Algarve. Overigens is er niets mis met Faro, want deze stad is zeker ook een sightseeing waard!

Ponte da Piedade

Absolute nummer één bezienswaardigheid in de Algarve is de Ponte da Piedade. Het is een indrukwekkend natuurgebied met grote en steile rotsformaties, grotten en pieken. Het gebied is zo ontstaan door de jarenlange weersinvloeden en erosie. Ponte da Piedade zal dus ook altijd blijven veranderen, maar dat gaat niet zo snel als je misschien denkt. Het helderblauwe water klotst bij elke golfslag indrukwekkend tegen de hoge rotswanden.

Wandel over de smalle rots paadjes in dit gebied om bij de mooiste plekjes in de Ponte da Piedade te komen. Pas wel op, want het kan er behoorlijk glad zijn als het regent. Maar alle inspanning is je meer dan waard door het prachtige uitzicht. Je kunt er ook voor kiezen om de smalle trappetjes naar beneden te wandelen. Je komt dan uit op de vele kleine strandjes van de Ponte da Piedade.

Om het natuurgebied vanuit een ander perspectief te bekijken, kun je ook besluiten het water op te gaan. In het hoogseizoen vertrekt er dagelijks een boot die een tocht maakt door Ponte da Piedade. Zoek je iets avontuurlijkers? Je kunt ook zelf met de kano dit gebied verkennen.

Wandel naar het einde van Europa

In de Algarve vind je ook het meest zuidelijkste punt van Portugal, namelijk Cabo de São Vicente. Je vindt deze kaap in het kleine dorpje Sages. Dit dorpje ligt zes kilometer van Lagos af, dus je kunt prima wandelend naar dit punt. Bij Cabo de São heb je een fantastisch eindeloos uitzicht over de Atlantische Oceaan. Zowel naar het westen als naar het zuiden. Bezoek deze kaap tijdens de zonsondergang, want het is er echt betoverend mooi. Daarnaast vind je er ook een 150 jaar oude vuurtoren.

Het oude centrum van Lagos

Het oude centrum van Lagos is al een bezienswaardigheid op zichzelf. Je vindt er een mix van oude gebouwen, gezellige eettentjes en sfeervolle winkelstraten. Voornamelijk in het oude centrum van Lagos vind je de mooiste bezienswaardigheden. Neem een kijkje bij de vismarkt en de kerk in het centrum van de stad. Daarnaast is het leuk om heerlijk over de boulevard te wandelen als de zon ondergaat.

Bezoek Bordeira’s Beach

Dit strand is even wat anders dan de stranden die je in de Algarve gewend bent. Bordeira’s Beach is een ontzettend breed strand waar je via een lange trap over kleine rotsen kunt komen. Je kunt hier op dit strand heerlijk een middagje vertoeven. En houd je van surfen? Dan ben je hier op de juiste plek door de redelijk lange golven hier heb je de perfecte omstandigheden om een golfje te pakken. Je vindt dit strand ten noordwesten van Lagos, vlakbij het dorpje Carrapateira.

Benagil Cave

In het plaatsje Lagoa, ten oosten van Lagos, vind je de Bengil Cave. Het is een heel bijzonder fenomeen, namelijk een grot en een strand in één. Door verschillende openingen in de grot spoelt het water op het strand. Je zult denken dat het er dan super donker moet zijn, maar door een groot gat aan de bovenkant van de grot, schijnt het zonlicht naar binnen. Het is een schitterend effect. De Benagil Cave is alleen vanaf zee te bereiken, dus mocht je dit willen bezoeken dan is het aan te raden om met de boot vanaf Portimão naar de Benagil Cave te varen. Daarnaast kun je er ook vier kiezen om een kajak of sup te huren op het strand van Benagil. Vanuit daar is het een klein stukje naar de grotten.